Boka direktBoka

Pressmeddelande - MyDentist överklagar

december 1, 2023

Försäkringskassans beslut får orimliga konsekvenser för svensk tandvård

30 november, 2023

MyDentist har idag lämnat in överklagan mot Försäkringskassans beslut om avanslutning till myndighetens omprövningsenhet och yrkar på inhibition. Skälet till överklagan är att de områden som myndigheten angett redan är åtgärdade av bolaget. Det gäller både felaktig användning av personuppgifter och återkrav av utbetalt tandvårdsstöd. Försäkringskassan hävdar att myndigheten inte kan ta ansvar för tillgången på tandvård i Sverige och inte heller ta hänsyn till genomförda åtgärder. Företaget anser att det är en orimlig slutsats och att myndighetens beslut är för långtgående.

MyDentist är ett av Sveriges största tandvårdsföretag och bedriver verksamhet på 12 kliniker i Sverige. Tandvården omfattar allt från regelbundna kontroller till omfattande och komplexa odontologiska ingrepp. På flera av de orter företaget har verksamhet, däribland Borlänge, Falun och Kalmar, finns ett stort underskott på tandläkare och tandhygienister. Bristen är så stor att det inte ens går att ställa sig i kö till en tandläkarmottagning.

  • Att Försäkringskassan inte tar hänsyn till tillgången på tandvård i hela Sverige och inte heller beakta de åtgärder vi gjort för att förbättra verksamheten ytterligare är inte rimligt. Vi vill ta vårt ansvar för att erbjuda en tandvård av hög kvalitet. Därför har vi beslutat att överklaga Försäkringskassans beslut, säger Almir Karahodza, VDMyDentist.

Försäkringskassans beslut står inte i proportion till de brister som funnits i MyDentist verksamhet, men som nu är åtgärdade. Försäkringskassan har fått information om åtgärder som bolaget genomfört under 2023, vilka bland andra är:

  1. Avslutat samarbetet med telemarketingbolaget på grund av avtalsbrott genom felaktig användning av systemet för statligt tandvårdsstöd.
  2. Intern utredning för att säkerställa att något liknande inte ska upprepas. Incidenten hanterade i enlighet med de processer som finns och händelse anmäldes till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) i somras och som valt att avsluta ärendet tills vidare utan åtgärd.
  3. Förstärkt organisationen genom rekrytering av en odontologisk kvalitetschef. Det omfattar även arbetet med hur uppgifter från Försäkringskassans elektroniska system för statligt tandvårdsstöd hämtas in.
  4. Tillsammans med leverantören av journalsystem har MyDentist implementerat en ny teknisk lösning för att manuellt stänga av funktionen för automatiska förfrågningar till Försäkringskassans system för statligt tandvårdsstöd. Denna funktion finns nu tillgänglig för samtliga vårdgivare som använder samma journalsystem som MyDentist.
  5. Avslutat samarbetet med tre tandläkare, som orsakat en betydande del av återkraven.

Återbetalningar för tidigare utbetald ersättning är ett område där bolaget kontinuerligt gör förbättringar. Även om MyDentist har en lägre volym av återbetalningsärenden än genomsnittet av alla de hundratals vårdgivare som blir kontrollerade varje år behövs fler insatser då man stävar efter att nå noll återbetalningar. De drygt 3,7 miljoner kronor som Försäkringskassan omnämner i sitt beslutsunderlag avser återbetalningar under perioden 2019 – 2023. Detta belopp har företaget redan återbetalt.

För ytterligare information, kontakta:

Anders Ekhammar, pressansvarig MyDentist, mobil: 070 746 25 79,

e-post: anders.ekhammar@mydentist.se

Dela till

Fler nyheter

februari 9, 2024
Pressmeddelande - Aqua Dental förvärvar tandvårdskedjan MyDentist

Familjeägda Aqua Dental meddelar idag att företaget fortsätter sin expansion genom förvärvet av tandvårdskedjan MyDentist. Därmed etablerar sig...

december 19, 2023
Pressmeddelande - Försäkringskassans beslut om avanslutning får inte verkställasPressmeddelande -

Förvaltningsrätten har idag meddelat att Försäkringskassans avanslutning av tandvårdsbolaget MyDentist inte får verkställas. Det innebär att företaget nu...

december 14, 2023
Pressmeddelande - MyDentist överklagar till Förvaltningsrätten

Tandvårdsbolaget MyDentist överklagar Försäkringskassans beslut till Förvaltningsrätten och begär inhibition av beslutet om avanslutning. Idag överklagar MyDentist Försäkringskassans...

november 24, 2023
Information till våra patienter

Efter Försäkringskassans önskemål om avanslutning och efter hur media på ett beklagligt vis har tolkat vår situation så...

Se alla nyheter

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram