Boka direktBoka

Kronor & broar

Ersätt skadade eller missformade tänder med snygga och funktionella alternativ som tandbroar och kronor. 

Olika typer av kronor och broar

Om stora delar av en tand saknas på grund av att den blivit lagad många gånger eller skadats på något annat sätt, kan tanden behöva ersättas med en konstgjord tand, en så kallad krona. Behandlingen innebär först att tanden slipas ner för att ge plats åt kronmaterialet som vanligtvis är en kombination av porslin och metall eller ett helkeramiskt material.

Kronan tillverkas i den färg och form som stämmer överens med dina tänder i övrigt. Om den skadade tanden saknar en stor del av tandkronan och är rotfylld kan det vara aktuellt att förstärka tanden genom att fästa en pelare i roten. Kronan fästs sen på pelaren. Om allt passar vid provningen hos tandläkaren, sätts kronan fast med hjälp av ett tandcement. Att passa ut en krona innebär ofta flera återbesök hos tandläkaren men du får en temporär plastkrona som skydd mellan besöken.

Tandbro

Tandbroar används som behandling när en patient förlorar en tand. En tandbro är konstgjorda tänder som sitter ihop i ett stycke och ersätter en eller flera tänder. För själva tandbron gör tandläkaren en preparation (slipning) på de tänderna som angränsar till luckan. Tandbron stödjer sig då på dessa tänder, såkallade stödtänder. Mellan stödtänderna hänger den nya tanden som ska ersätta den förlorade tanden och täppa till luckan. Man väljer ofta denna terapi när granntänderna till luckan redan har stora lagningar eller hål då man helst inte vill slipa på friska tänder. Har patienten helt friska tänder i anslutning till tandluckan rekommenderar man istället oftast patienten tandimplantat.

Etsbro

Om tandluckan är i fronten, finns en alternativ lösning, en etsbro, vilket är en bro som klistras fast bak på stödtänderna och därför kräver väldigt liten avverkning av tandsubstans. Dock sitter inte en etsbro lika bra och klarar inte samma belastning som en vanlig bro.

Vi på Mydentist hjälper dig

Boka en tid hos oss på Mydentist så undersöker någon av våra professionella behandlare dig och ger dig rekommendationer på den bästa lösningen för dig. Vi har bred kompetens inom protetik och Sveriges bästa garantier.

Läs mer

Vanliga frågor och svar om kronor & broar

Vad är skillnaden mellan en krona och en bro?

En krona är en tandrestaurering som täcker och skyddar en skadad eller svag tand, medan en bro används för att ersätta en eller flera saknade tänder genom att fästa ersättningständer till de intilliggande naturliga tänderna eller implantaten.

Hur lång tid tar det att få en krona eller bro installerad?

Processen för att installera en krona eller bro kan variera beroende på individuella omständigheter, men det tar ofta två till tre besök hos tandläkaren. Det första besöket innebär förberedelse av tänderna och avtryckstagning, och de andra besöken innefattar installationen av den permanenta kronan eller bron.

Hur länge håller en krona eller bro?

Med god munhygien och regelbunden tandvård kan en krona eller bro vara i många år. Livslängden kan variera, men är ofta mellan 5 till 15 år, och ibland längre, beroende på material och hur väl den sköts om.

Är det smärtsamt att få en krona eller bro?

MyDentist strävar efter att göra alla behandlingar så smärtfria som möjligt. Lokalbedövning används under proceduren för att minimera obehag. Efter behandlingen kan området vara lite ömt, men det är vanligtvis hanterbart med receptfria smärtstillande medel.

Hur sköter jag om min krona eller bro?

God munhygien är avgörande för att underhålla din krona eller bro. Det innebär regelbunden borstning, användning av tandtråd och sköljning med munvatten. Det är också viktigt att fortsätta med regelbundna tandläkarbesök för professionell rengöring och kontroll.

Mer läsning för gladare tänder

Behöver du akut tandvård?

Akut tandvård och annan akut tandvärk är något vi på MyDentist är rustade för. Vi har stor kapacitet och kan alltid ta emot dig med kort varsel. Oftast redan samma dag.
Boka tid direkt

Brush-up

En brusch-up är perfekt för dig som vill få bort fläckar och missfärgningar, få ljusare tänder och ett vitare leende, utan att göra en tandblekning. Metoden vi använder kallas även Air-Flow och är i princip en luftpolering i kombination med salt och vatten.
Läs mer

MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...
Läs mer

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram