Boka direktBoka

Karies

Karies eller hål i tänderna är ett vanligt problem i samhället. Här finner du svar på alla dina frågor om karies

Förebyggande av Karies med MyDentist

Karies uppstår när tandytan angrips av frätande syror som skapas av bakterier efter att vi ätit eller druckit något, särskilt om det innehåller socker. Dessa frätande syror löser gradvis upp tandens emalj och resulterar i hålbildning. Hål i tänderna kan i sin tur leda till tandvärk och tandlossning. Den bästa försvarslinjen mot karies är en noggrann munhygien och regelbundna tandläkarkontroller. Upptäck mer om kariesprevention och hur MyDentist kan hjälpa dig upprätthålla din tandhälsa på högsta nivå.

 

Fördelarna med fluor för att minska risken för karies.

• Gör tandens yta hårdare och mer motståndskraftig

• Hjälper saliven att läka ytliga kariesskador

• Gör det svårare för bakterier att bilda syra och att fästa på tandytan

• Borsta därför dina tänder med fluortandkräm morgon och kväll!

 

Extra fluor behöver du som:

• Ofta har hål i dina tänder

• Har ytliga kariesskador

• Är muntorr

• Har många lagningar, kronor eller delprotes

• Har blottade tandhalsar och/eller ilningar

• Har tandställning

 

Vilken extra fluorbehandling rekommenderar vi?

• 0,2% fluorlösning (till exempel MyDentist fluorskölj, Flux, SB12 Duo)

• 0,05% fluorlösning för barn 6-12 år (t ex Flux Junior)

• Duraphattandkräm 5mg/g – rekommenderas från 16 år

• Vid muntorrhet kan du även använda fluortabletter och fluortuggummin

• Professionell fluorlackning utförd av MyDentist tandvårdspersonal

Du hittar samtliga dessa produkter i MyDentist tandvårdsbutik.

Läs mer

Vanliga frågor och svar om karies

Vad är karies?

Karies, eller hål i tänderna som vi säger till vardags, uppkommer när tandytan angrips av frätande syror som produceras av bakterier efter att vi ätit någonting, t.ex. socker. De frätande syrorna löser sakta upp tandens emalj och man får ett hål. Hålen kan sedan leda till tandvärk och tandlossning. Det bästa skyddet mot karies är en god munhygien och regelbundna tandläkarkontroller.

Varför skadar karies tanden?

Vi har alla många olika sorters bakterier i munnen. Bara ett fåtal orsakar karies. De här bakterierna lever på socker som finns i mat och dryck. Bakterierna omvandlar sockret till skadliga syror och bidrar till en sur miljö (lågt pH). Detta i sin tur orsakar en viss uppluckring av tandens yta. Detta pågår under cirka 30 minuter efter att du ätit eller druckit. 

Äter eller dricker du sådant som innehåller socker för ofta riskerar du att en kariesskada uppstår. Men om du låter tänderna få vila minst två timmar mellan måltiderna, har saliven en chans att återställa balansen i munnen. Undvik alltså småätande och håll dig till regelbundna måltider.

Hur märker jag om jag har karies?

Tänder är oftast väldigt tåliga och kariesskador tar ofta lång tid att utveckla. Några symptom att vara uppmärksam på är ilningar, ömhet eller smärta från tänderna. 

Kontakta oss om du känner dig osäker. För ju tidigare vi upptäcker karies desto bättre. Då kan vi förhindra att skadan blir större, eller att nya skador uppkommer. Med rätt kost, god munhygien och extra fluor kan du undvika att tanden behöver lagas.

Vem får karies?

Alla människor riskerar att få karies, men det finns grupper som har större risk att få det. Äldre personer tar ibland läkemedel som ger muntorrhet, vilket gör att salivens läkande förmåga minskar. Det är även vanligt att äldre har blottande tandhalsar eller många lagningar som kan öka risken för karies. Om man inte sköter sina lagade tänder riskerar man att få hål i de närliggande tänderna, då tex matrester lätt fastnar vid en lagning.

Hur ser karies ut?

Den tidiga fasen av karies kan identifieras genom en vit, grumlig rand eller en brunaktig fläck på tandens yta. Karies som utvecklas mellan tänderna är särskilt svår att upptäcka eftersom den inte ger några känslor av smärta eller obehag. På grund av avsaknaden av symtom kan ett litet karieshål fortsätta att förvärras obemärkt, vilket kan leda till allvarligare tandproblem.

Mer läsning för gladare tänder

Behöver du akut tandvård?

Akut tandvård och annan akut tandvärk är något vi på MyDentist är rustade för. Vi har stor kapacitet och kan alltid ta emot dig med kort varsel. Oftast redan samma dag.
Boka tid direkt

Brush-up

En brusch-up är perfekt för dig som vill få bort fläckar och missfärgningar, få ljusare tänder och ett vitare leende, utan att göra en tandblekning. Metoden vi använder kallas även Air-Flow och är i princip en luftpolering i kombination med salt och vatten.
Läs mer

MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...
Läs mer

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram