Boka direktBoka

Rotfyllning

Rotfyllningar utförs för att rädda en tand från att behöva dras ut och syftar till att lindra smärta samt bevara tandens funktion.

Rotfyllning

Tänder är små underverk. Ytterst har tandens krona ett skyddande lager av emalj, den hårdaste vävnad som finns i kroppen. Innanför emaljen omsluts pulpan av dentin, eller tandben. Tandens pulpa består av en mängd blodkärl och nerver. Puplan sträcker sig från tandens krona ända ner till spetsen på roten eller rötterna och står i förbindelse med vävnad utanför tanden.

Rotfyllningar utförs för att rädda en tand från att behöva dras ut och syftar till att lindra smärta samt bevara tandens funktion. Det är en vanlig och effektiv metod för att bevara tänder och upprätthålla en god munhälsa. Vid behov av rotfyllning, kontakta MyDentist för en bedömning och vidare åtgärder.

 

Hur går det till att göra en rotfyllning?

En rotfyllning innebär att vi behandlar eller förebygger tandinfektion i tandens rotkanal. Efter att du fått lokalbedövning öppnas tanden och isoleras med en gummiduk för att undvika ytterligare bakterietillträde. Vävnaden inuti tanden avlägsnas och hålrummet rengörs noggrant med antibakteriellt spolmedel. Den rotfyllda tanden lagas sedan med en permanent fyllning eller en krona. Efter en behandling kan du få värk. Vanligtvis räcker vanliga värktabletter men vid feber ringer du oss för att få råd.

Vanliga frågor och svar om rotfyllning

Vad innebär en rotfyllning?

En rotfyllning är en behandling som görs för att åtgärda inflammerad mjukvävnad i tandens inre som kallas pulpa. Inflammationen uppstår ofta av att långt gången karies nått djupt in i tanden, mot pulpan. Behandlingen med rotfyllning av tand görs under vanlig lokalbedövning och är en bra lösning på ett problem som annars skulle kräva att tanden dras ut och måste ersättas av tex tandimplantat eller protes.

Vad kostar en rotfyllning?

Precis som med många andra tandvårdsbehandlingar är priset för en rotfyllning ofta individuellt och kan variera beroende på flera faktorer, inklusive patientens specifika förutsättningar, omfattningen av ingreppet samt vilken typ av tandläkare som utför behandlingen. Vanligtvis brukar våra tandläkare ge en riktlinje för kostnaden, som vanligen ligger mellan 4 690 och 10 000 kronor. Det är dock viktigt att komma ihåg att prisintervallet är generellt och att det kan variera betydligt från fall till fall.

Hur lång tid tar en rotfyllning?


Ofta kan behandlingen utföras vid ett besök som tar cirka 90 minuter. I vissa fall behöver du komma vid två eller flera tillfällen för att slutföra behandlingen. 

Gör det ont efter rotfyllning?

Rotfyllningar har ett oförtjänt dåligt rykte. Hos oss på MyDentist kan vi numera göra behandlingen mer eller mindre smärtfritt under bedövning, och ibland till och med på ett enda besök. Oftast behövs dock 2–3 besök på mottagningen för bästa slutresultat. Om tanden efter besöket är känslig eller öm några dagar behöver man inte bli orolig. Det är bara kroppens naturliga försvarsreaktion, och den går normalt över av sig själv.

Vilka är nackdelarna med rotfyllning?

En rotfyllning har generellt sett inga direkta nackdelar, men om proceduren inte utförs korrekt kan det resultera i negativa konsekvenser och potentiella hälsorisker. En av de möjliga komplikationerna är att tanden kan spricka eller bli skadad om rotfyllningen inte utförs noggrant. Det kan också leda till onödig smärta och obehag för patienten. Det är dock viktigt att poängtera att detta inte innebär att man bör undvika rotfyllning helt och hållet. Istället understryker det vikten av att välja en kvalificerad och pålitlig tandläkare för att utföra proceduren.

Varför måste jag rotfylla?

Stora kariesangrepp, djupa fyllningar, slag mot tanden och tandgnissling är sådant som kan bidra till att pulpan blir inflammerad och måste rotfyllas.

Ska jag dra ut tanden istället för rotfyllning?

Frågan om det är en rotfyllning eller om tanden ska dras ut är en individuell bedömning som varierar från fall till fall och är starkt kopplad till tandens aktuella tillstånd. På MyDentist är vår övergripande målsättning alltid att bevara din naturliga tand i den mån det är möjligt och fördelaktigt för din tandhälsa. 

Men när skadan på tanden är så omfattande att en rotfyllning inte längre är en realistisk möjlighet, kan det bli nödvändigt att överväga att dra ut tanden som ett mer passande alternativ.

Mer läsning för gladare tänder

Behöver du akut tandvård?

Akut tandvård och annan akut tandvärk är något vi på MyDentist är rustade för. Vi har stor kapacitet och kan alltid ta emot dig med kort varsel. Oftast redan samma dag.
Boka tid direkt

Brush-up

En brusch-up är perfekt för dig som vill få bort fläckar och missfärgningar, få ljusare tänder och ett vitare leende, utan att göra en tandblekning. Metoden vi använder kallas även Air-Flow och är i princip en luftpolering i kombination med salt och vatten.
Läs mer

MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...
Läs mer

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram