Boka direktBoka

Dra ut en tand

Gör det ont? Finns det några biverkningar? Hur går det till?  Här finner du alla svar gällande tandutdragningar.

Dra ut en tand – extraktion

Ibland kan det vara nödvändigt att dra ut en tand när tandläkaren inte ser något alternativ för att rädda den. Det kan handla om en inflammation, problem med en visdomstand eller en annan skada.

Genom användning av avancerad teknik och effektiv bedövning kan tandutdragningar vanligtvis utföras smärtfritt. Trots detta kan det uppstå milda besvär och eventuella komplikationer såsom svullnad, blödning och ömhet efter behandlingen. Dessa obehag tenderar vanligtvis att minska och försvinna inom en period av cirka 14 dagar. Det är viktigt att följa tandläkarens råd för eftervård och rapportera eventuella bekymmer för att säkerställa en optimal läkningsprocess.

Att tänka på när du dragit ut en tand

Var försiktig så du inte biter dig i tungan eller kinden när du är bedövad. Vänta med att skölja munnen, äta, dricka och röka tills dess att bedövningen släppt. Det underlättar läkningen av hålet efter tanden. Välj gärna flytande eller lättare mat det första dygnet, för att inte irritera såret. Det är också viktigt att du är noga med din munhygien under sårläkningen. Undvik att borsta direkt i sårområdet. Ofta rekommenderar din tandläkare att du använder tandkräm och munskölj med klorhexidin (antibakteriell) som finns i MyDentist tandvårdsbutik.

Vanliga frågor och svar om att dra ut en tand

Gör det ont att dra ut en tand?

När bedövningen släppt är det normalt att det gör ont och det kan vara lite svårt att gapa och tugga ordentligt. Efter ett större ingrepp kan det även hända att du får feber, men besvären brukar gå över efter ett par dygn. Du kan bli rekommenderad att ta smärtlindrande tabletter, följ då noggrant tandläkarens instruktioner.

Vad ska jag tänka på?

Var försiktig så du inte biter dig i tungan eller kinden när du är bedövad. Vänta med att skölja munnen äta, dricka och röka tills dess att bedövningen släppt. Det underlättar läkningen av hålet efter tanden. Välj gärna flytande eller lättare mat det första dygnet, för att inte irritera såret. Det är också viktigt att du är noga med din munhygien under sårläkningen. Undvik att borsta direkt i sårområdet. Ofta rekommenderar din tandläkare att du använder tandkräm och munskölj med klorhexidin (antibakteriell) som finns i MyDentist tandvårdsbutik.

Vad kostar det att dra ut en tand

Ett exakt pris är svårt att ge utan att en av våra MyDentist tandläkare har fått tittat på just din munhälsa. Men för att ge ett cirkapris så ligger det på mellan 1200 – 6500 kronor beroende på omfattning. Kostnaden beror på hur komplicerad behandlingen är. 

Hos oss på MyDentist får du alltid ett kostnadsförslag innan du påbörjar en behandling så att du vet vilken utgift det rör sig om.

Kan jag träna?

Undvik alltför hård fysisk träning det första dygnet. Anstränger du dig hårt finns det risk att såret börjar blöda.

Ska det blöda?

Det är helt naturligt att såret blöder lite under första dygnet. Om det inte slutar eller börjar blöda på nytt kan du trycka en ren näsduk eller kompress som en rulle över såret. Bit ihop i minst 30 minuter. Fortsätter det att blöda upprepar du proceduren och biter 15 minuter åt gången. Om det fortsätter blöda efter 4-5 försök kontaktar du oss för råd. Skölj inte med vatten när det blöder.

Hur länge är det svullet?

Efter ett ingrepp i munnen kan en svullnad uppstå. Detta är fullt normalt. Du kan även få blåmärken. Dessa symptom går bort efter någon vecka.

När tas stygnen bort?

Om såret blivit ihopsytt med en tråd som ska tas bort, har du helt säkert fått en återbesökstid inom 7-10 dagar. Har vi använt en tråd som försvinner av sig själv behöver du inte komma tillbaka.

Vilka komplikationer kan uppstå vid att dra ut en tand?

Att dra ut en tand, även kallat tandextraktion, är en vanlig tandvårdsprocedur. Även om det är en rutinmässig procedur, finns det vissa komplikationer som kan uppstå. Vi vill dock betona att det är ytterst ovanligt med allvarliga komplikationer vid tandutdragningar.

1. Smärta och svullnad: Efter ingreppet kan det uppstå smärta och svullnad runt det extraherade området. Detta är vanligtvis temporärt och kan hanteras med smärtstillande medel och kyla. 

2. Blödning: En vanlig komplikation är blödning från extraktionsstället. Det är normalt att ha lite blödning efter ingreppet, men om blödningen inte stoppar eller ökar, bör tandläkaren kontaktas omedelbart. 

3. Infektion: Infektion är en allvarlig komplikation som kan uppstå efter tandextraktion. Tandläkaren kommer att ordinera antibiotika för att minska risken för infektion. Patienten måste också noggrant följa eftervårdsinstruktioner för att minska risken. 

4. Nervskada: Ibland kan nerver i närheten av tanden skadas under extraktionen. Detta kan orsaka tillfällig eller permanent domning eller stickningar i läppen, tungan eller käken. Risken för nervskada minimeras genom noggrann planering och röntgenundersökningar innan ingreppet. 

5. Skada på omgivande tänder eller käkbenet: Det är möjligt att omgivande tänder eller käkbenet kan skadas under extraktionen. Det är därför viktigt att tandläkaren är noggrann och erfaren. 

6. Allergiska reaktioner: Vissa patienter kan vara allergiska mot de läkemedel eller material som används under extraktionen. Det är viktigt att rapportera eventuella kända allergier i samband med att din tandläkare går igenom den inledande hälsodeklarationen med dig. 

Har du minsta fundering eller undran så konsultera alltid din tandläkare innan extraktionen för att minska risken för komplikationer och för att få nödvändig eftervård och instruktioner för att främja en snabb och smidig läkningsprocess.

Mer läsning för gladare tänder

Dags att boka en Tandundersökning

En tandundersökning innebär att en av våra kunniga behandlare undersöker tänderna på dig för att ta reda på om du har några problem eller sjukdomar i munnen
Boka tid direkt

Brush-up

En brusch-up är perfekt för dig som vill få bort fläckar och missfärgningar, få ljusare tänder och ett vitare leende, utan att göra en tandblekning. Metoden vi använder kallas även Air-Flow och är i princip en luftpolering i kombination med salt och vatten.
Läs mer

MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...
Läs mer

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram