Boka direktBoka

Tandhygienist

Tandhygienistens arbete lägger grunden för en god tandhälsa och har till uppgift att förbättra munhälsan hos personer i alla åldrar. 
Tandhygienistens arbete lägger grunden för en god tandhälsa.

Fördelar med att gå till en Tandhygienist

Du undviker både dålig andedräkt och missfärgningar. En hygienist arbetar främst med förebyggande tandvård, men även med pågående behandlingar. Forskning har visat att en bra munhälsa minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom då Parodontit (tandlossning) kan öka den risken. Patienter som regelbundet besöker en hygienist behöver inte besöka tandläkaren lika ofta. Du kan till exempel varva dina tandläkar- och hygienistbesök för att se till att dina tänder är i fin form.

Brush-Up för ett vitare leende

Med en Brush-Up hos en av våra tandhygienister tar vi bort missfärgningar på dina tänder och du får ett vitare leende. Missfärgningar uppstår av bland annat mat- och/eller tobaksvanor. Metoden är skonsam och går ut på att polera tänderna med hjälp av saltblästring. Behandlingen utförs av en tandhygienist, är helt smärtfri och tar inte mer än 30 minuter.

Tandblekning, men först efter en undersökning

Vill du bleka dina tänder görs först en undersökning, som genomförs av en tandhygienist eller tandläkare. En ny EU-lag kräver dock att en tandläkare ska vara med i beslutet. Om din mun är frisk och kry tar hygienisten avtryck av dina tänder. Sedan tillverkar en tandtekniker plastskenor som är anpassade efter dina tänder.

Vanliga frågor och svar om tandhygienist

När bör du besöka en tandhygienst?

Det kan vara aktuellt om du känner igen dig i någon av nedanstående påstående: 

Du är en yngre person och har inga problem med din tandhälsa, men vill få hjälp med att ta bort tandsten. 

Du har tandlossningsbesvär. Hygienisten hjälper dig med att rengöra i fickorna för att förhindra infektion och inflammation. 

Du har besvär med muntorrhet. Muntorrhet kan orsakas av till exempel mediciner eller strålningsbehandling. Muntorrhet kan leda till kariesangrepp. Du får hjälp med att hålla rent och får förebyggande behandling så att du slipper hål i tänderna.

Hur jobbar en tandhygienist?

En tandhygienist jobbar förebyggande för att minska risken för karies (hål i tänderna) samt parodontit (tandlossning). Förutom profylaktiska insatser utför tandhygienisten även undersökningar och ställer även diagnoser. 

Exempel på det en tandhygienist gör är att ta bort tandsten, beläggningar och fyllningsöverskott, putsar, polerar och rengör fördjupade fickor. I vissa fall tar hygienisten även saliv- och bakterietester. 

Tandhygienisten är vår expert på tandvård, kost och skötsel som bidrar till en frisk och hälsosam mun. En tandhygienist kan precis som en tandläkare ställa diagnoser och göra riskbedömningar av karies, tandlossningssjukdomar och tandköttsinflammation.

Hur lång tid tar det att utbilda sig till tandhygienst?

Utbildningen på högskola är på mellan 2 och 3 år. Främst studerar du oral hälsa och programmet innefattar både teoretiska och kliniska studier. Även naturvetenskapliga samt samhälls- och beteendevetenskapliga ämnen ingår i programmet.

Mer läsning för gladare tänder

Därför ska du gå till tandhygienisten

Blöder du i tandköttet? Får du ofta missfärgningar? Har du tänder som rör på sig? Får du ofta hål i tänderna? Detta är exempel på några bra anledningar till att besöka en tandhygienist. I den här artikeln får du reda på lite mer om vad en tandhygienist gör och varför du ska gå dit.  
Läs mer

Boka en Brush-Up hos vår tandhygienist

Med vår Brush-up behandling erbjuder vi en omfattande lösning för att hålla ditt leende strålande och friskt. Denna behandling är mer än bara en vanlig tandstensborttagning; det är en helhetsupplevelse som syftar till att förbättra och bibehålla hälsan i din mun.
Boka tid

MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...
Läs mer

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram