Boka direktBoka

Tandprotes

Förlorat tänderna? Om du inte är en lämplig kandidat för tandimplantat kan avtagbara tandproteser vara ett alternativ för att ersätta tänder och återställa funktion och estetik

Fördelar med tandprotes

Protesen i vattenglaset vid sängen har det skämtats mycket om i film och tv. En tandprotes är i motsats till broar och implantat en avtagbar ersättning. Den löstagbara protesten är fortfarande ett bra alternativ för vissa patienter då den kan vara lättare att rengöra för personer med till exempel motoriska problem i händerna.

En tandprotes är en konstgjord ersättning som används när en person förlorat tänder och tandkött av olika anledningar som tandlossning, karies, skada eller andra orala hälsoproblem. Dess syfte är att återskapa en naturlig tandsättning, förbättra tuggförmågan och återställa estetiken i en persons leende.

Tillverkningen av tandproteser är skräddarsydd för varje patient för att säkerställa en bekväm passform och optimal funktion. En korrekt passande protes är avgörande för att undvika obehag och för att möjliggöra normalt tal och tuggning. Tandproteser kan verkligen förändra en persons liv genom att förbättra förmågan att äta och tala normalt samt återställa ett naturligt leende. Kontakta MyDentist för att konsultera en erfaren tandläkare och hitta den bästa lösningen för ditt behov.

Vanliga frågor och svar om tandprotes

Vad är tandprotes?

En tandprotes är en konstgjord ersättning för förlorade eller saknade tänder och tandkött. Den används för att återskapa en naturlig tandsättning och förbättra tuggförmågan samt estetiken hos en person som har förlorat en eller flera tänder av olika anledningar, såsom tandlossning, karies, skada eller andra orala hälsoproblem. Det finns två huvudtyper av tandproteser: 

1. Helprotes (komplett tandprotes): En helprotes används när en person saknar alla tänder i en tandrad, antingen i överkäken, underkäken eller båda. Den placeras direkt på tandköttet och stöds av den naturliga formen på käkbenet. Helproteser är avtagbara och kan tas ut och sättas in av patienten själv. 

2. Delprotes: En delprotes används när en person saknar några tänder, men fortfarande har några naturliga tänder kvar. Delprotesen fästs vanligtvis med hjälp av klammer eller andra fästelement som håller den på plats. Den är också avtagbar och kan tas ut av patienten. 

Tandproteser tillverkas individuellt för varje patient för att säkerställa en bra passform och funktion. Det är viktigt att ha en korrekt passande protes för att undvika obehag och för att säkerställa att personen kan tala och tugga ordentligt. 


Vad kostar en tandprotes?

I Sverige är det fri prissättning på all tandvård. Det innebär att varje klinik har rätt att sätta sina egna priser för olika behandlingar. Det finns en referensprislista från Försäkringskassan som alla tandvårdsaktörer har att förhålla sig till och som din tandvårdsersättning från Försäkringskassan grundar sig på. 

Utöver det tillkommer andra faktorer som påverkar prissättningen. Exempelvis påverkar valet av tandläkare (allämntandläkare eller specialist), och behandlingens komplexitet och omfattning, det slutgiltiga priset. Även val av material påverkar. Du kan exempelvis välja på att ha en delprotes helt i plast, ha ett skelett av kobolt-krom eller exempelvis ha klamrar i guld. En protes helt i plast är det billigaste alternativet men att välja ett skelett i kobolt-krom är mer stabilt.

Hos oss på MyDentist får du alltid ett kostnadsförslag innan du påbörjar en behandling så att du vet vad det kommer kosta dig. Så kom in till oss på MyDentist och konsultera en av våra erfarna tandläkare som rekommenderar vad som är bäst för att du ska få bästa möjliga resultat.

Mer läsning för gladare tänder

Behöver du akut tandvård?

Akut tandvård och annan akut tandvärk är något vi på MyDentist är rustade för. Vi har stor kapacitet och kan alltid ta emot dig med kort varsel. Oftast redan samma dag.
Boka tid direkt

Brush-up

En brusch-up är perfekt för dig som vill få bort fläckar och missfärgningar, få ljusare tänder och ett vitare leende, utan att göra en tandblekning. Metoden vi använder kallas även Air-Flow och är i princip en luftpolering i kombination med salt och vatten.
Läs mer

MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...
Läs mer

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram