Boka direktBoka

Tandundersökning

En tandundersökning på MyDentist innebär en noggrann bedömning av din munhälsa. 

Tandundersökning

Regelbundna tandundersökningar är det bästa sättet att förebygga större tandproblem och bevara en god munhälsa över tid. En tandundersökning innebär att en av våra kunniga behandlare undersöker dina tänder för att ta reda på om du har några problem eller sjukdomar i munnen. Ju tidigare hål i tänderna eller tandlossning upptäcks desto lättare kan de behandlas. Därför rekommenderar vi att du går på en tandundersökning minst var 12 månad.

Hur går en tandundersökning till?

Vid tandundersökningens början frågar vi dig om det är något du vill diskutera beträffande din munhälsa eller om det är något vi ska kontrollera lite extra. Många läkemedel och hälsotillstånd påverkar din mun och dina tänders hälsa därför frågar vi alltid om din allmänna hälsa och dina eventuella mediciner. Vissa mediciner orsakar nämligen muntorrhet som kan innebära hög kariesrisk. Andra, till exempel blodförtunnande, kan innebära att du blöder längre efter ett ingrepp. Övrig information som är önskvärd är eventuell överkänslighet, sjukdomar, och olika typer av allergier som kan påverka val av terapi. Vissa sjukdomar, som till exempel diabetes är viktig att känna till då det kan försämra läkning. Själva undersökningen innehåller sen flera moment.

Tandkött och -ben undersöks

Behandlaren tittar noga på tandkött och tandben runt tänderna för att kunna upptäcka eventuella tecken på tandlossning. Det är en vanlig sjukdom som ofta är mycket långsam och relativt symptomfri i början. Tandläkaren kan dock tidigt se tecken på sjukdom så att den i god tid kan förebyggas och behandlas.

Mätning av tandköttsfickor

En noggrann undersökning är grunden till all förebyggande vård. Därför mäter och journalför behandlaren alltid fickorna runt tänderna tillsammans tandköttet och slemhinnorna i munnen som är också viktiga att undersöka.

Röntgen

Röntgen hjälper behandlaren att se mer. Röntgenbilderna kan bland annat avslöja karies, tandsten, tandlossning, infektioner, sjukliga förändringar, felställda tänder som annars inte upptäckts i tid.

Muskler och käkleder kontrolleras

Muskler och käkleder kontrolleras också, speciellt om patienten har en tendens att gnissla eller pressa tänder – något som är mycket vanligt.

Läs mer

Vanliga frågor och svar om tandundersökning

Vad innebär en tandundersökning hos MyDentist?

En tandundersökning hos MyDentist är en omfattande kontroll av dina tänder och tandkött. Den inkluderar en visuell inspektion, kanske röntgenbilder för att upptäcka dolda problem, bedömning av din munhygien och diskussion om eventuella orala hälsoproblem eller önskemål du har.

Hur ofta bör jag genomföra en tandundersökning?

Frekvensen för tandundersökningar kan variera beroende på din individuella munhälsosituation. Generellt rekommenderas det att genomgå en tandundersökning minst en gång om året, men din tandläkare hos MyDentist kan ge dig personliga rekommendationer baserade på dina specifika behov.

Vad ska jag förvänta mig under min första tandundersökning?

Under din första tandundersökning hos MyDentist kommer tandläkaren att granska din tandhistorik och genomföra en grundlig kontroll av dina tänder och tandkött. De kan också ta röntgenbilder för att få en mer fullständig bild av din munhälsa. Slutligen, kommer tandläkaren att diskutera eventuella fynd med dig och föreslå en behandlingsplan om nödvändigt.

Behöver jag förbereda något inför en tandundersökning?

Det är bra att komma förberedd till din tandundersökning. Se till att borsta och använda tandtråd som vanligt, och ta med en lista över eventuella läkemedel du tar samt information om din medicinska historia. Om du har några specifika frågor eller oro kring din munhälsa, skriv gärna ner dem så att du kan diskutera dem med din tandläkare.

Mer läsning om tandundersökning

Behöver du akut tandvård?

Akut tandvård och annan akut tandvärk är något vi på MyDentist är rustade för. Vi har stor kapacitet och kan alltid ta emot dig med kort varsel. Oftast redan samma dag.
Boka tid direkt

Brush-up

En brusch-up är perfekt för dig som vill få bort fläckar och missfärgningar, få ljusare tänder och ett vitare leende, utan att göra en tandblekning. Metoden vi använder kallas även Air-Flow och är i princip en luftpolering i kombination med salt och vatten.
Läs mer

MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...
Läs mer

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram