Boka direktBoka

Tandsten

Tandsten är vanligt och bildas när bakterier på tänderna kommer i kontakt med saliven. Tandsten kan leda till tandlossning och det är därför viktigt att ta bort tandstenen så fort som möjligt.

Tandsten orsakas av bakterier i munnen

Om du drar tungspetsen på insidan av framtänderna (främst i underkäken) och känner en skrovlig yta på emaljen, så är det mycket troligt att det är tandsten som du känner. 

Bakteriebeläggningarna bildas hela tiden på tänderna och det är något som är vanligt hos alla människor. Det varierar dock från person till person, hur mycket tandsten som bildas. Det kan även förändras under olika perioder i livet där t.ex. rökning ofta leder till mer tandsten. För att hålla tänderna friska och rena är det viktigt att ta bort bakteriebeläggningarna varje dag med tandborstning och även hålla rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandsticka eller mellanrumstandborstar.

Regelbundna besök hos tandläkaren för professionell rengöring och avlägsnande av tandsten är av största vikt. Obehandlad tandsten kan potentiellt orsaka inflammation i tandköttet, vilket i sin tur kan leda till tandlossning. För att undvika komplikationer, vänta inte med ditt besök hos tandhygienisten – boka din tid redan idag.

Vanliga frågor och svar om tandsten

Vad är tandsten?

Tandsten är vanligt och bildas när bakterier på tänderna kommer i kontakt med saliven. Tandsten kan leda till tandlossning och det är därför viktigt att ta bort tandstenen så fort som möjligt.

Varför får man tandsten?

Bakterier trivs väldigt bra i munnen och kan orsaka allt från hål i tänderna till dålig andedräkt. Bakterier är även orsaken till att tandsten uppstår. När du äter och dricker fastnar det mjuka bakteriebeläggningar på tänderna, även kallat plack. När bakteriebeläggning kommer i kontakt med saliven hårdnar den och tandsten uppstår.

Hur får man bort tandsten?

Tandsten som ligger synligt på tandköttsraden kan oftast tas bort utan bedövning. Tandsten under tandköttsraden brukar kännas mer och bedövning kan behövas. Behandling av tandsten utförs oftast av en tandhygienist.

Vad kostar det att ta bort tandsten?

Hos oss på MyDentist ingår munhälsobedömning, tandköttsstatus samt borttagning av tandsten när du bokar en tandstensborttagning. Kostnaden varierar normal beroende på hur många och hur djupa tandköttsfickor du har samt var tandstenen sitter (på kronan eller under tandköttet). För att få reda på aktuella priser för tandstensborttagning, tryck på länken ”prislista” här ovanför.

Hur lång tid tar det att ta bort tandsten?

Tiden som krävs för att ta bort tandsten kan variera beroende på mängden tandsten som finns och de individuella behoven hos patienten. En vanlig tandstensbehandling brukar ta någonstans mellan 30 och 60 minuter. Det är viktigt att behandlaren tar sig den tid som behövs för att noggrant avlägsna all tandsten och genomföra en grundlig rengöring för att säkerställa bästa möjliga resultat.

Hur ser tandsten ut?

När du har tandsten känner du oftast en grynig, lös och vit beläggning vid tandköttskanten. Om tandstenen har trängt sig ner i tandköttet, ökar risken för tandköttsinflammation. Symptom på detta kan vara att tandköttet lätt blöder vid exempelvis tandborstning eller användning av tandtråd.

Mer läsning för gladare tänder

Dags för en undersökning?

Är det dags att säkerställa att ditt leende är så friskt och strålande som det kan vara? En regelbunden tandundersökning är nyckeln till att upprätthålla en god munhälsa och förebygga framtida tandproblem.
Boka tid direkt

Brush-up

En brusch-up är perfekt för dig som vill få bort fläckar och missfärgningar, få ljusare tänder och ett vitare leende, utan att göra en tandblekning. Metoden vi använder kallas även Air-Flow och är i princip en luftpolering i kombination med salt och vatten.
Läs mer

MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...
Läs mer

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram