Boka direktBoka

Därför ska du gå till tandhygienisten

april 1, 2022

Blöder du i tandköttet? Får du ofta missfärgningar? Har du tänder som rör på sig? Får du ofta hål i tänderna? Detta är exempel på några bra anledningar till att besöka en tandhygienist. I den här artikeln får du reda på lite mer om vad en tandhygienist gör och varför du ska gå dit.  

Det som utmärker en tandhygienist är att deras arbete till största delen handlar om att identifiera, förebygga och behandla olika sjukdomar i munnen innan det har gått för långt. Exempelvis kan en tandhygienist förebygga karies med åtgärder som: intensiv fluorbehandling, rådgivning kring kost, egenvård och livsstilsvanor som oftast är avgörande faktorer till att sjukdomar kan uppstå på tänder och omkringliggande vävnad i munnen. 

Tandköttssjukdomar
Tandhygienisten fokuserar mycket på tandkötte
t och de sjukdomar som kan uppkomma där. Exempelvis gingivit som är en tandköttsinflammation, och parodontit som är en infektion i de vävnader, ligament och ben som omsluter och stödjer dina tänder.  

Gingivit: också kallad tandköttsinflammation är en reversibel sjukdom som karakteriseras av rött, bulligt och blödande tandkött. Med god vård och rekommendation hos en tandhygienist kan tillståndet återgå till sitt friska status. Tandköttet blir då rosa, stramt och blöder inte.  

Parodontit: delas i fyra olika stadier och graderas från mild till grav, och är en sjukdom som tyvärr inte ger besvär förrän det är alldeles för sent, vilket är då oftast tandläkaren kommer in i bilden. Parodontit karakteriseras av blödande tandkött, omfattande tandsten och i värsta fall rörliga tänder/tidigare tappade tänder. Det befäste som förloras är irreversibelt, det vill säga att det som har gått förlorat i vävnad kan inte komma tillbaka, men en tandhygienist kan hjälpa dig med att bromsa processen och se till att du får bästa möjliga vård och eventuellt få stopp på sjukdomsprocessen i tidigt stadie.  

Därför är det viktigt att även komma på en undersökning till en tandhygienist för att titta över din mun och bedöma vilka behov du har och sedan tillsammans lägga upp en plan för att behandla dessa. 

Estetiska behandlingar
Utöver sjukdomsförebyggande åtgärder utför en tandhygienist även estetiska behandlingar så som tandblekning, putsning av missfärgningar samt tandsmyckessättning.
 

Det är viktigt att tandhygienisten tillsammans med tandläkaren gör en gemensam bedömning innan en tandblekning utförs. Tandhygienisten har stor kunskap kring utförandet och om det är lämpligt att rekommendera en tandblekning. Vill du ha en säker tandblekning ska du alltid rådfråga tandvårdspersonal och även utföra behandlingen hos dem för en skonsam behandling. 

Dricker du mycket kaffe, te, vin eller bara allmänt vill få en fräschare mun rekommenderas en brush-up, också kallad airflow-behandling. Brush-up är en skonsam behandling som med hjälp av en vattenstråle med högt tryck avlägsnar alla ytliga beläggningar och missfärgningar inte bara på ytan men också mellan dina tänder och ger ett fräsch och fint resultat där du återfår din naturliga vita färg på tänderna. 

 Det är alltså alltid en god idé att boka en tid hos en tandhygienist, som kan göra en professionell bedömning av ditt munstatus för att sedan hjälpa dig vidare med vård som är anpassad efter just dina behov. 

 

Dela till

Fler nyheter

december 4, 2023
MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...

december 1, 2023
Möt Tomten med ett bländande leende - Tandblekningskampanj

Möt tomten med ett bländande leende - Tandblekningskampanj Just nu har vi en superdeal på en mild och...

maj 16, 2023
Tandvårdsrädsla? Såhär känner du dig tryggare

Att känna oro inför ett tandvårdsbesök är inget att skämmas för, ungefär 20% av befolkningen upplever tandvårdsrädsla i...

december 6, 2022
Att le mer kan förbättra din hälsa och produktivitet

Vissa dagar kan decembermörkret kännas extra påtagligt. Att vakna på fel sida eller trassla sig igenom morgontrafiken kan...

Se alla nyheter

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram