Boka direktBoka

Att le mer kan förbättra din hälsa och produktivitet

december 6, 2022

Foto: Gary Barnes

Vissa dagar kan decembermörkret kännas extra påtagligt. Att vakna på fel sida eller trassla sig igenom morgontrafiken kan få vem som helst att känna sig less. Det är just såna dagar, när det känns näst intill omöjligt att le, som ditt leende är extra viktigt.

Att le har många fördelar, det ökar ditt välmående, din produktivitet och minskar stress. I här listar vi 5 skäl till varför det är toppen för kroppen att möta sig själv i spegeln med ett stort leende varje morgon.

1. Förbättrar humöret, även fejkade leenden har effekt

Misströsta inte om det känns svårt att dra på smilbanden. Ofta kan ett fejkat leende ha samma effekt på kroppen. Genom att le så skickar du signaler till hjärnan om att du mår bra, och forskning har visat att det hjälper hjärnan att skapa ett mönster av positiva tankar. Du blir på bättre humör, och efter en liten stund smyger kanske det där riktigt genuina leendet fram.

Känns ett jobbigt att fejka? Prova att bit i en penna, det har ungefär samma effekt.

2. Minskar stress

Studier har visat att leende kan sänka blodtrycket och ge en snabbare återhämtning från stress efter en stressig situation. Vi blir alltså lugnare och mer harmoniska av att le mer.

3. Bli mer omtyckt

Leenden smittar av sig. Vi är sociala varelser som automatiskt speglar varandra. Om du ler när du är med andra så är chansen stor att även de börjar le. Att le är toppen för det sociala samspelet och gör att du upplevs som mer tillgänglig, attraktiv, trovärdig och pålitlig.

Kom ihåg att det kan höras att du ler när du pratar – på så vis kan du även sprida glädje till personer som inte ser dig.

4. Stärker kroppen på cellnivå

Att le mycket påverkar även kroppens celler positivt. Våra celler kan nämligen märka av om vi känner oss trygga och lugna eller rädda och stressade. När vi ler så minskar stelheten i cellerna och vår fysiska avslappning kan minska risken för stressrelaterade cellmutationer (som i sin tur kan leda till utvecklingen av olika cancerformer).

5. Boostar produktivitet gör dig mer kreativ

Vi hanterar problemlösning bättre och mer innovativt när vi är på bra humör. När vi ler ökar endorfinerna i kroppen och vi känner oss glada och positiva – vilket i sin tur gör oss mer öppna för nya perspektiv och lösningar. Ett leende kan alltså göra dig mer produktiv, effektiv och kreativ.

______________________
Källor:
https://www.rituals.com/sv-se/mag-spirituality-smiling-healthy.html
https://www.huffpost.com/entry/smiling-benefits_n_6598840
https://www.forbes.com/sites/rogerdooley/2013/02/26/fake-smile/?sh=6aa2944b3676
https://www.fastcompany.com/3041438/how-smiling-changes-your-brain
https://www.sunstargum.com/se-sv/munhalsa/5-anledningar-till-varfor-du-borde-le-mer--redan-idag.html

Dela till

Fler nyheter

december 4, 2023
MyDentist sprider glädje i Norrköping – hjälper människor i utsatthet

Tillsammans med Hela människan Ria i Norrköping har nu MyDentist påbörjat behandlingarna av ett antal utvalda personer som...

december 1, 2023
Möt Tomten med ett bländande leende - Tandblekningskampanj

Möt tomten med ett bländande leende - Tandblekningskampanj Just nu har vi en superdeal på en mild och...

maj 16, 2023
Tandvårdsrädsla? Såhär känner du dig tryggare

Att känna oro inför ett tandvårdsbesök är inget att skämmas för, ungefär 20% av befolkningen upplever tandvårdsrädsla i...

april 19, 2022
Extra studiestöd!

Tack vare vårt samarbete med Mecenat får du som student kraftigt reducerade priser på alla typer av behandlingar...

Se alla nyheter

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev idag för att få exklusiva erbjudanden, tandvårdstips och nyheter.
Jag samtycker till att ta emot utskick från MyDentist AB. Jag godkänner att mina uppgifter behandlas och sparas i enlighet med MyDentist integritetsspolicy
© 2024 MyDentist AB, alla rättigheter reserverade.
Powered by 
Ngine Group AB
magnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram